★★★★★ 4.7/5 |Bekijk alle reviews.

Subsidie bij dakisolatie

Subsidie aanvragen voor dakisolatie

Particulieren die eigenaar zijn van hun woning kunnen vanaf september 2019 subsidie aanvragen voor dakisolatie. Hiervoor heeft het kabinet een nieuw programma in het leven geroepen, de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt in 2021 verenigd met deze regeling, waardoor warmtepompen, zonneboilers en isolatie allemaal kunnen profiteren van één subsidieregeling. Wat betekent deze wijziging voor de subsidie dakisolatie?

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de stijl van de woning en de isolatie die u laat aanbrengen; het dak zelf, of de vloer van het dak/de zolder. Om aanspraak te kunnen maken op de stimuleringsmaatregel moet aan een aantal criteria worden voldaan. De isolatie moet ten minste een maximale isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W hebben. Bovendien is er een minimale oppervlakte-eis voor elk type woning.

subsidie voor dakisolatie
dakisolatie subsidie

Minimale eisen voor dakisolatie

Type woningVierkante meter
Vrijstaand57
Twee-onder-één-kap38
Hoekwoning38
Tussenwoning31
Etagewoning15

Vanaf 2022 ontvangt u een subsidie van €30,- per vierkante meter voor het isoleren van het dak. Voor de isolatie van zolders of zoldervloeren wordt een subsidie van €8,- per vierkante meter toegekend. Met deze gegevens kunt u simpel de subsidie op dakisolatie berekenen.

Voorwaarden dakisolatie

Het is eenvoudig: een subsidie voor dakisolatie. Er zijn echter enkele beperkingen aan dit nationale programma. Het is mogelijk om tot 30% van de investering in isolatie terug te krijgen, maar alleen als er twee isolatiemaatregelen worden uitgevoerd. Dat betekent dat naast de dakisolatie ook de vloer, de muren of de ramen geïsoleerd moeten worden.

U kunt het ook gebruiken met een elektrische warmtepomp, zonneboiler of warmtenetwerkaansluiting, die allemaal in aanmerking komen dankzij de ISDE-subsidie. Hieronder volgen de overige voorwaarden:

 • Het is niet geldig vor een aanbouw of nieuwbouw, maar een bestaande woning.
 • U moet hier wonen en de woning eigenaar zijn.
 • Alle isolatiemaatregelen hebben hun eigen voorwaarden waaraan u dient te voldoen.
 • U dient de minimale oppervlakte te isoleren afhankelijk van het type woning.
 • U dient de subsidie binnen 12 maanden aan te vragen na de uitvoering van de eerste maatregel.
 • Dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. U kunt het dus niet zelf doen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

plat dak isoleren
subsidie aanvragen dak isolatie

Dakisolatie subsidie aanvragen

Wenst u de subsidie voor dakisolatie aan te vragen? Dat moet na de uitvoering van de maatregelen, en wel binnen een jaar na de uitvoering van de eerste maatregel. Daarvoor moet u aantonen dat u aan een aantal criteria voldoet:

 • Datum wanneer de dakisolatie is uitgevoerd
 • Het soort dakisolatie (dikte en materiaal)
 • Betalingsbewijs

Het isolatiebedrijf kan u al het nodige papierwerk bezorgen en u helpen bij de aanvraag van de subsidie voor dakisolatie. Op die manier kunt u erop vertrouwen dat uw aanvraag op tijd wordt ingediend.

Subsidies, leningen en kortingen voor dakisolatie

Het is ook mogelijk dat gemeenten en provincies stimulansen bieden voor dakisolatie, naast de nationale subsidie. Informeer bij uw gemeente of zij speciale aanbiedingen of subsidies beschikbaar hebben. Het is essentieel om te onthouden dat u de gemeentelijke en ISDE-subsidies niet kunt combineren. Er is slechts één subsidie per isolatiemaatregel toegestaan.

Bovendien verstrekken verschillende steden leningen tegen lage rente aan bewoners, zodat zij energiebesparende maatregelen in hun huis kunnen nemen. Bovendien is er een korting op de BTW voor isolatie, wat betekent dat deze in plaats van 21% slechts 9% bedraagt. Dit geldt alleen voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van dakisolatie en geldt alleen voor bestaande woningen.

subsidie dakisolatie
subsidie dak isoleren

Meer informatie?

Dankzij het isoleren van uw dak kunt u flink wat kosten besparen op uw maandelijkse rekeningen. Dit maakt dakisolatie een uitstekende investering.

 • Gratis dakinspectie
 • Vrijblijvende offerte
 • Transparante werkwijze

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en steun voor het plaatsen van een dakisolatie of wilt u helpt met het aanvragen van een subsidie of een lening? Plat Dak Expert helpt u graag!

Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekkers Van Leeuwen
Hey 👋!
App ons bij vragen!
Call Now Button